Кметът на Девня облече опълченски одежди за националния празник

Кметът на Девня облече опълченски одежди за националния празник

07 март 2019

Девненци отбелязаха подобаващо националния празник 3 март. Кметът на града Свилен Шитов облече опълченска униформа и се включи в тържеството заедно със своите съграждани. Състоя се и възстановка на посрещането на русите освободители в кв. Девня 1. Зрелищният спектакъл, който започна в 12,30 ч. на площада пред читалище "Просвета", бе изигран от актьори от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб "46-и пехотен Добрички полк". Участие в празника взе и Духовият оркестър  на Добрич. 

"Уважаеми съграждани,
Честит Рожден ден на българската свобода! Честит Национален празник! Трети март – денят, който ни сплотява и пречиства! 
Денят на една осъществена мечта, започнала от Паисиевата „История“ и стигнала до Априлската епопея, Руско-турската освободителна война и Санстефанския мирен договор. 
Денят на нашите отечствени апостоли, които не преклониха главица и жертваха живота и младините си в името на свободна България!

Денят на всички онези руски, беларуски, украински, румънски, естонски и финландски войници, офицери и подофицери, които проляха кръвта си, за да освободят Родината ни от 5-вековно робство!

Трети март е и празникът, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм, водили смело нашия народ в борбите за национално освобождение и обединение. Това ни задължава да бъдем упорити в отстояване на националния идеал днес и в бъдеще, както и в общата ни воля за свобода и единение! Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, осеяли с кости родната земя, за да бъдем свободни днес!", с тези думи Свилен Шитов поздрави съгражданите си по случай Националния празник на България